Voer uw zoekwoord(en) in:www.mwiarda.nl

www.appeltern.nl

 

 

 
 
 

 

 
 
 

 

 

 

 

TUINIDEEňN

 

Voor algemene inspiratie en uitgebreide informatie over tuinontwerpen, vijvers, materialen, ornamenten, beplanting enz. kunt u het allerbeste gewoon een bezoek brengen aan een modeltuinencomplex, zoals De Tuinen van Appeltern. Meer informatie over openingstijden en een eerste impressie van wat u daar allemaal kunt zien staat op de website van De Tuinen van Appeltern.

 

Meer voorbeelden van met name moderne ontwerpen en tuinaanleg kunt u zien op de website van ConceptGroen.

Enkele mooie voorbeelden van zeer grote tuinen en landgoederen zijn te bekijken op de website van Slager Groenadvies.

 

Bestseller Brande

 

BEZOEKERSTUINEN

 

Particuliere tuinen zijn doorgaans niet algemeen toegankelijk. Toch zijn er mogelijkheden te over om tuinen te bekijken. Zo zijn er op verschillende locaties voorbeeldtuinen gerealiseerd waar u (vaak tegen een geringe vergoeding) naar hartelust kunt rondwandelen, en waar over allerhande onderwerpen informatie te krijgen is. Enkele bekende hiervan zijn:

 

Tuinen van Appeltern: De Tuinen van Appeltern

Kasteeltuinen te Arcen: Kasteeltuinen Arcen

Vijvertuinen Ada Hofman te Loozen Gramsbergen: Ada Hofman

Jan Boomkamp Gardens te Borne: Boomkamp Gardens

De tuinen van Mien Ruys te Dedemsvaart: Tuinen Mien Ruys

Kijktuinen Nunspeet: Kijktuinen

Tuinarchitectuurpark Makeblijde (Houten): Makeblijde

Wereldtuinen Mondo Verde te Landgraaf: Wereldtuinen Mondo Verde.

 

Een bezoek aan een botanische tuin kan zeer interessant zijn om planten beter te leren kennen. Veel bomen, coniferen en andere planten zijn hier in een volwassen stadium te bewonderen. Een overzicht van deze tuinen en hun collecties is te vinden op de website van de Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen

 

Daarnaast zijn er verspreid door heel Nederland particuliere tuinen waar men tijdens open dagen terecht kan. Dergelijke open dagen worden onder andere jaarlijks voor leden georganiseerd door de Nederlandse Tuinenstichting. In 2012 betreft het 292 tuinen!

Jaarlijks, meestal in juni, wordt in sommige plaatsen de gelegenheid geboden een bezoek te brengen aan particuliere tuinen. Doordat verschillende tuineigenaren tegelijkertijd hun tuinen openstellen kunnen op dezelfde dag meerdere tuinen bezocht worden. Heel bijzonder is het om dan een kijkje te nemen in de Amsterdamse grachtentuinen of de Verborgen tuinen van Rotterdam. Enkele dagen per jaar kunt u ook struinen in Haagse Tuinen

Elders worden soms tuindagen georganiseerd door verenigingen van tuinierders, VVV's etc. De aankondigingen hiervan kunt u doorgaans vinden in de lokale dag- en weekbladen, opvragen bij de regionale VVV, of vinden op de website van het tijdschrift Groei & Bloei, via opentuinennet.nl.

In BelgiŽ worden er bezoekersdagen van particuliere tuinen georganiseerd door de Belgische Vereniging Open tuinen. De organisatie van landelijke gilden heeft bovendien een gids uitgegeven waarin  Belgische particuliere tuinen vermeld staan waar bezoekers welkom zijn: open tuinen.be.

 

Een keur aan open tuinen, parken en kwekerijen staat genoemd op kleur-tuin.startpagina. Voor ideŽen voor een bezoek aan tuinen en parken in andere Europese landen kunt u terecht op de websites Europesetuinen en tuinarchitectuur-buitenland. Jaarlijks worden spraakmakende festivals met modeltuinen georganiseerd in onder meer: Engeland (Londen, Chelsea Flower Show, ieder jaar in mei), in Frankrijk (Chaumont-sur-Loire, le Festival International des Jardins van 25 april tot 21 oktober 2012). In Duitsland en vindt in 2012 geen Bundesgartenschau plaats, in verband met de deelname van deze organisatie aan de Floriade in Venlo.

 

HOVENIERS

 

Is uw eigen tuinplan gereed en zoekt u een deskundig bedrijf voor de uitvoering? Dan kunt u (naast de bij onze eigen projecten genoemde hoveniersbedrijven) ook kijken op de lijst van de exclusief voor de Tuinen van Appeltern geselecteerde hoveniers, het overzicht van de hoveniersbedrijven die het Groenkeur voeren, in het overzicht Hovenier per regio, en via de Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners.

 

 

BEPLANTING ALGEMEEN

 

Meer algemene informatie over beplanting (veelal geÔllustreerd met fraaie foto's) is te vinden op de websites van ConceptGroen, firma C. Esveld te Boskoop, vaste plantenkwekerij C.Th. van Bergenhenegouwen BV in Huis ter Heide en in de plantenencyclopedie van de Tuinen van Appeltern.

 

 

BEPLANTING SPECIFIEK

 

Bent u liefhebber van een bepaalde plantensoort? Meerdere soorten, variŽteiten en/of ondersoorten en cultivars van een plantengeslacht zijn nu per geslacht bijeen geplaatst te bewonderen in de Nationale Plantencollecties (bijeengebracht binnen diverse botanische tuinen) of in lijst van de Nederlandse plantencollecties, een initiatief van de Koninklijke Vereniging voor Boskoopse Culturen (KVBC). Ook zijn er zowel in Nederland als in BelgiŽ veel liefhebbersverenigingen met betrekking tot bepaalde plantengeslachten.

 

 

 

 

Troelstraweg 258

Tel: 06 - 48 86 81 09

3317 TN  Dordrecht

E-mail: e-mail