Voer uw zoekwoord(en) in:www.mwiarda.nl

www.appeltern.nl

 

 

 
 
 

 

 
 
 

 

 

 

 

Grotere tuinen bieden meer mogelijkheden dan kleine tuinen om ruimtes aan te brengen, of om aparte functies een eigen, verschillende plaats geven.

 

 

Particuliere tuin in Dordrecht

 

 

 

 

Zoals het begon, in maart 2006

 

 

 

Terras Holcim Bradstone Old Town, pad Excluton Koppelstones Toscaans genuanceerd

 

Terras Holcim Bradstone Old Town, pad Excluton Koppelstones Toscaans genuanceerd

 

Vijverrand hardsteen Spotted Blue Michel Oprey

 

Terras Holcim Bradstone Old Town, pad Excluton Koppelstones Toscaans genuanceerd

 

Borrelsteen Bluette Michel Oprey

 

En hoe het er uitzag eind april 2006

 

Gevraagd:

Een tuin die weinig onderhoud nodig heeft, maar waar ook lekker in getuinierd kan worden. Kortom, een plek waarin weinig moet en veel kan. Met zo min mogelijk hagen, maar met een gazon en een vijver waar eventueel ook vissen in kunnen overleven. En ruimte voor een later aan te brengen kasje. En een wellicht zelf te bouwen folly ...

Enkele bomen zijn verplaatst, een paar grote heesters zijn behouden gebleven. Afgezien van de beukenhaag, die als afscherming van de toekomstige kas dient en regelmatig geknipt zal moeten worden, is de beplanting zo gekozen dat ze zonder veel verdere ingrepen vrij uit kan groeien. Onder de heesterranden zijn bodembedekkers geplant, die voor een dicht tapijt zullen gaan zorgen dat onkruid weinig kans geeft. Zo beperkt het echte tuinieren zich tot het maaien van het gazon, de verzorging van het fruit en het kruidenbed.

Naarmate de heesters in de hoek van de vijver, de haag bij de kas, de fruitrand aan de achterzijde, de bloeirand aan de zijkant en de solitaire bamboes op grootte beginnen te komen, zal de tuin een steeds meer besloten en beschut karakter krijgen.

 

Ontwerp en beplantingsplan: Adviesburo M. Wiarda.

Realisatie: Boudewijn hoveniers i.s.m. AH hoveniers in 2006.

 

 

Tuin Mariannehoeve (beautysalon annex woonhuis) in Papendrecht

 

 

 

 

 

 

 

Net na de aanleg, augustus 2000.

 

 

 

 

 

 

 

 

September 2005.

 

 

Gevraagd:

Een tuininrichting waarbij rond de monumentale woonboerderij een tuin met een privé karakter zou komen te liggen, en een representatieve aankleding van het bedrijfsgedeelte en het parkeerterrein. De privé tuin heeft aan alle kanten sterke inkijk. Aan de voorzijde van het pand loopt over de hele lengte van het pand een dijk, met daarlangs een fietspad. Aan de achterzijde ligt een smalle strook eigen grond, begrensd door een sloot, met aan de overzijde een parkstrook (gazon met bomen) en een rij woningen. Ook aan de zijkant van de tuin loopt een dijk met fietspad, en zijn recent nieuw dijkwoningen gebouwd.

 

Door de oude fruitbomen te behouden, heeft de achtertuin direct na aanleg al een meer besloten karakter. Omdat de dijk zelf niet beplant mag worden, is rond de privé tuin en aan twee zijden van de parkeerplaats een groene wand aangebracht van groepsgewijs geplaatste opgaande bloeiheesters, gedeeltelijk snelgroeiend, en gedeeltelijk wintergroen. In de singel zijn (om de inkijk tegen te gaan) nieuwe hoogstam fruitbomen geplant.

Aan de voorzijde van de boerderij hebben eerst leilindes gestaan. Helaas was de grond daar, aan de voet van de dijk, toch te vochtig, want ze weigerden aan te slaan. Nu zijn er smal opgaande elzen neergezet, die het gelukkig wel doen. Direct achter het woonhuis ligt de door beukenhagen omsloten privé tuin, met bloeiende beplanting.

Een veel voorkomende vraag van tuinbezitters die opzien tegen een nieuwe aanleg luidt: en hoe snel groeit dat dan? De foto's laten het zien ...

 

Ontwerp en beplantingsplan: Adviesburo M. Wiarda.

Door de bewoners zelf gerealiseerd in 1998 (demariannehoeve.nl)

 

 

Particuliere tuin in Dordrecht

 

(Vijver)randen van graniet

 

Rosa 'Apricot Nectar en Rosa 'Fragrant Delight'

 

Rosa 'Apricot Nectar en Rosa 'Fragrant Delight'

 

Terras Gravier d'Or, vijverranden van graniet

 

 

Zitje onder dakplatanen

 

Speelhoek Gravier d'Or

 

Speelhoek Gravier d'Or

 

Terras Gravier d'Or

 

Tegels Schellevis Oud Holland

 

Terras Gravier d'Or, vijverranden van graniet

 

 

Gevraagd:

Een moderne tuin met verschillende zit- en speelhoeken en een representatief karakter, passend bij het 19e eeuwse herenhuis.

Door de centrale zichtas, over het verhoogde terras met de symmetrische trap en de vijver, heeft de tuin een rustige, haast klassieke uitstraling. Afgezien van de gebakken klinkers in het zijpad zijn de gebruikte materialen echter erg modern: grijze betontegels van Schellevis, halfverharding van Gravier d'Or en granieten randen rond de vijvers. Ook de golvende hagen van rode beuk en de Taxus-blokken) vormen een klassiek element dat hier op moderne wijze toegepast is. De tuin heeft 3 zitplekken: een schaduwplek bij de gevel, een zonnige zitplek op de stolverharding achter in de tuin, en een beschaduwde zithoek onder de dakplatanen. Daarnaast bevindt zich bij  de schuur een speelhoek voor de kinderen die overloopt in het gazon. De lange border aan de zijkant en het vaste plantenvak achter in de tuin vormen de kleurige blikvangers.

 

Ontwerp: Slager Groenadvies BV.

Beplantingsplan en uitvoeringsbegeleiding: Adviesburo M. Wiarda.

Realisatie: Hoveniersbedrijf Baan Hofman in 2003.

 

 

 

 
 

Troelstraweg 258

Tel: 06 - 48 86 81 09

3317 TN  Dordrecht

E-mail: e-mail